אין מחלוקת על כך שוויסקי הוא משקה אלכוהולי למביני עניין. בשונה מוודקה או בירה, הוויסקי נחשב למשקה איכותי ויוקרתי. המקומות בהם מתמחים בהכנת וויסקי בעולם סקוטלנד, אירלנד וארצות הברית. אך מה הופך אותו לכל כך יוקרתי וייחודי? ואיך יודעים לבחור סוג וויסקי שיתאים לחיך שלנו?
ריכזנו כאן מידע על הוויסקי ועל תהליך ההכנה שלו וגם על המותגים השונים וההבדלים העקרוניים בניהם.
תהליך ייצור הוויסקי
הוויסקי הוא תזקיק העשוי מדגנים, כאשר הדגן תלוי באזור ההכנה שלו- בסקוטלנד ובאירלנד הוויסקי עשוי בעיקר משעורה, ובארצות הברית מתירס. בשונה מהוודקה, שגם היא תזקיק דגנים, הוויסקי מזוקק בשיטה איכותית ואיטית יותר ולאחר מכן מיושן בחביות מספר שנים לפני שמבקבקים אותו ומוציאים אותו לשוק.
כל בקבוק וויסקי מורכב מערבוב של וויסקי ממספר חיות יישון כאשר יש אדם המתמחה בתפקיד ייחודי- למצוא את האיזון המושלם כך שלכל וויסקי שיורכב מחביות שונות יהיה בדיוק את אותו הטעם כמו לוויסקי מערבובים קודמים.
ההבדל בין המדינות השונות
הוויסקי התחיל להיות במקור מיוצר באירלנד, אם כי הסקוטים חולקים על כך, והוא אחד המשקאות האלכוהוליים הראשונים שהיו קיימים. מסיבות שונות האירים הפסיקו כמעט לחלוטין לייצר וויסקי- והסקוטים השתלטו על השוק. בתקופה האחרונה האירים חוזרים לבמה ומציעים וויסקי איכותי משלהם, כיום הם מחזיקים בערך ב2% משוק הוויסקי העולמי.
מאפייני הוויסקי הסקוטי
מתחלק לשני סוגים- סינגל מאלט שעשוי מתזקיק שעורה בלבד ובלנדד, שעשוי מתסיסה של דגנים נוספים. הוויסקי הסקוטי חייב להיות מיוצר בסקוטלנד בלבד ושהמים שמשתמשים בהם לדילול המשקה יהיו ממקורות מים שסמוכים למזקקה. בנוסף, הוויסקי חייב להיות מיושן בחביות עץ אלון משומשות, והטעם חייב להיות זהה תמיד בין כל הבקבוקים. חובה ליישן וויסקי סקוטי לפחות 3 שנים לפני שמוציאים אותו לשוק.
הסינגל מאלט מתחלק גם הוא ל-3 קטגוריות, כאשר:
- Low lands- וויסקי עם טעמים פשוטים ומעט מלוחים- מאיזורים שקרובים לים, דרום סקוטלנד. מותגים: אוחן טושן, גלנקינצ’י.
- Highlands, Spayside- מההרים ומסביבות נהר הספיי. טעמים פירותיים, צבע קרמלי, סיומות קצרות. הוויסקי הפופולרי יותר. מותגים: וויסקי מקאלן, גלנליווט, גלנפידיך.
- Isla- אי בים הסקוטי שבו שורפים אדמת כבול מתחת לדגנים ולכן הוויסקי בטעמים מעושנים. מותגים: לגאבולין, באומור, להפרויק
הוויסקי הבלנדד בדרך כלל יהיה עם טעמים חזקים וחדים בגלל שהוא מכיל ערבוב של כמה סוגי דגנים. מותגים נפוצים יהיו: ג’וני ווקר, שיוואס, בלנטיינס.
הוויסקי האירי
גם הוא מחולק לסינגל מאלט ובלנדד, אך בשונה מהשוק הסקוטי בו הסינגל מאלטים חזקים בשוק האירי הבלנדדים תופסים נפח רב יותר. הוויסקי האירי מזוקק 3 פעמים, פעם יותר מהוויסקי הסקוטי ולכן הוא נחשב קליל יותר ומחליק טוב יותר בגרון. אם אתם לא מנוסים בשתיית וויסקי או מעוניינים לכבד אורחים שלא רגילים לשתות וויסקי- הכי טוב לקנות וויסקי אירי.
מותגים: ג’יימסון, בושמילס, הדבלינר, אייריש מן
וויסקי אמריקאי
בעקבות אירלנד וסקוטלנד גם מדינות נוספות החלו לייצר וויסקי, כאשר הבולטת שבהן היא ארצות הברית. הוויסקי האמריקאי מתחלק לשתי קטגוריות- ברבן וריי.
ברבן הוא השם המוכר לוויסקי אמריקאי אך בפועל רק לוויסקי אמריקאי שמופק מתירס בלבד ייקרא בשם זה. הברבן מיושן בחביות חדשות שעברו חריכה קודם לכן וחייב להיות מיושן לפחות שנתיים. בנוסף, רוב הקוקטיילים המכילים וויסקי יכילו ברבן.
טעמי הברבן לרוב יהיו מתוקים ומודגשים יותר מאשר של הוויסקי האירי והסקוטי.
מותגים: ג’ים בים, בוליט, 4 רוזס.
וויסקי טנסי הוא וויסקי שמוכן באופן זהה לברבן, אך הוא עובר סינון בלוחות פחם מעץ מייפל ובכך מקבל טעמים חזקים יותר של מתיקות ועישון.
המותג הנפוץ ביותר של וויסקי טנסי הוא ג’ק דניאלס, כאשר הם משווקים מספר סוגי וויסקי טנסי כמו וויסקי שלא עבר דילול, וויסקי שעבר התיישנות כפולה וליקר דבש מבוסס על הוויסקי הקלאסי שלהם.
וויסקי ריי הוא וויסקי שמבוסס על שיפון ומכיל לפחות 51% ממנו. טעמי הוויסקי הזה יהיו עוקצניים ומרוכזים יותר- לא מיועדים למתחילים או למי שלא מבין מספיק בוויסקי.
רוב המזקקות שמייצרות ברבן מייצרות גם וויסקי ריי ולכן בהתאמה המותגים יהיו: בוליט ריי, ג’ק דניאלס ריי וכדומה.
וויסקי משאר העולם
מדינות רבות נוספות החלו לייצר בעשורים האחרונים וויסקי בעצמן ואף להגיע לטעמים איכותיים מאוד. על אלה ניתן למנות את יפן, קנדה ואפילו ישראל- כאשר בתל אביב קיימת מזקקת “מילק אנד האני” שמייצרת וויסקי ישראלי שנחשב לאיכותי.
אז איך יודעים איזה סוג וויסקי לרכוש?
לאחר שסקרנו את המדינות והמאפיינים השונים ראינו שלא מספיק לבקש מהמוכר בקבוק של וויסקי אם מעוניינים לרכוש אחד כזה. כדאי לחשוב מי יהיה קהל היעד של המשקה, כמה הם מבינים בוויסקי ובאלכוהול בכללי וגם מה הסכום שמוכנים להוציא על הבקבוק.
אנחנו חושבים שאם הולכים על וויסקי, שהוא משקה שנועד להרשים ולתת חוויית איכות, לא יהיה נכון להתפשר על סוגים פחות טובים או כאלו שהיו במבצע. עם זאת, כדאי לנצל מבצעי אלכוהול ולצמצם עלויות. אנחנו לא ממליצים לקנות אלכוהול במבצע עבור מספר שנים קדימה, משום שהוא לא בטוח יתיישן טוב בבקבוק, אך אפשר בהחלט לקנות כמה חודשים מראש.
אם אתם מחליטים לבצע רכישה של אלכוהול במשלוח עד הבית, שתחסוך לכם זמן וכאב ראש וככל הנראה גם כאבי גב, כדאי לכם להתייעץ מראש עם מומחים שמבינים או על סמך הידע שצברתם כאן- לבחור את הוויסקי שיתאים לכם ולא את הראשון שיהיה בטווח המחירים הנכון ויקפוץ בראש דף האינטרנט.