לקראת החגים: איזה יין הולך עם גפילטע פיש?

בשעה טובה החגים כבר כאן, ואין עוד הרבה זמנים בשנה שצריכת היין עולה בהם משמעותית כמו עכשיו. אז רגע לפני שהולכים למדף היינות ובוחרים יין רק על פי שיקולי המחיר, ריכזנו כאן מידע על יין וסוגיו השונים כדי לעזור לכם להתכונן לקראת הסעודות החגיגיות טוב יותר.

ייצור היין

היין הוא בעצם שיכר העשוי מענבים. מכניסים את הענבים והנוזל לתוך כלים המיועדים ליישון, כמו כדי חרס, חביות עץ או מיכלי נירוסטה. מקפידים מאוד לא לגרוס בטעות את הגרעינים או להכניס ענפים לתסיסה, משום שהדבר ישנה לחלוטין את הטעם  והמרקם של היין שיווצר. 

לאחר היישון מיישנים את חלק מהיינות פעם שנייה, בבקבוקים. 

כיום, כלל היין המיוצר בעולם מושפע מאוד מייצור היין באירופה ובמיוחד בצרפת. אין קשר בין היין שאנחנו שותים ליין ששתו כאן בארץ בתקופת התנ”ך.

סוגי יין

ישנם סוגים רבים של יין. היינות הקלאסיים:

  • יין אדום– מיוצר מענבים אדומים או שחורים. עובר תסיסה יחד עם הקליפה והדבר שומר על הצבע והטעם החזק שלהם. 
  • יין לבן– מיוצא מענבים לבנים או ירוקים. עובר תסיסה ללא הקליפה וללא הגרעין. 
  • יין כתום- פחות נפוץ בארץ. מיוצר מענבים לבנים שעוברים תסיסה יחד עם הקליפה והגרעין. שימו לב שזהו אינו יין רוזה.
  • יין רוזה– מיוצר מענבים אדומים ולבנים. האדומים עוברים תסיסה קצרה מאוד יחד עם הקליפה והגרעין, כדי שלא ישתלטו לגמרי על הטעם. טעמו של יין רוזה נחשב למשובח.
  • יין מבעבע– יכול להיות אדום, לבן או רוזה. עובר תסיסה שנייה בתוך הבקבוק. כשמדברים על יין מבעבע הכוונה לשמפניה ולא ליינות מתוקים תוססים כמו מוסקטו.
  • יין קינוח– מיוצר מזני ענבים מתוקים מאוד.
  • יין מחוזק- יין שמחוזק באלכוהול, בשונה מוורמוט שהוא יין מתובל. דוגמאות ליין מחוזק הן פורט ושרי, שמקורם בפורטוגל וספרד בהתאמה והם מחוזקים בכוהל מבוסס ענבים.

מה זה אומר יין יבש?

על כל בקבוק יין נראה כיתוב “יבש”, “חצי יבש” או “מתוק”. כשאנחנו חושבים על יין מתוק, כנראה נחשוב שההפך ממתוק יהיה מר או מלוח. אולם, בעולם האלכוהול ההפך ממתוק הוא יבש. לכן, ככל שיין יהיה יבש יותר הוא יכיל פחות סוכר ויהיה מתוק יותר.

למה כדאי לשים לב כשבוחרים יין?

לפני שבוחרים יין על סמך רמת היובש שלו, כדאי לשים לב לעוד מספר גורמים חשובים:

  • זני הענבים- כל זן נותן ליין טעם אחר לחלוטין. גם אם יש כמה סוגי יין יבש או מתוק- הטעם ישתנה מזן לזן או מערבוב של זנים שונים. לכן כדאי לבחור ביין שעשוי מזני ענבים קלאסיים שמתאימים לחיך של רוב האנשים. 

ביין אדום יבש- למשל קברנה סוביניון ומרלו. זנים דוגמת מלבק וסירה נחשבים קשים יותר בטעם ולכן רק חובבי יין יהנו מהם, וישנם זנים כמו קברנה פרנק או קריניאן שמוכרים רק לאוהבי יין מושבעים.

יין לבן יבש– נמליץ על קולומברד, ריזלינג וסובילניון בלאן לארוחה סטנדרטית. רמת ביניים: שרדונה. מתקדמים: מרסאן, פינו-גרי.

  • טנינים- הטנינים קיימים ביין אדום ונותנים לו תחושה מרירה ויבשה. היובש מורגש בגרון ובחיך. הטנינים נוצרים בתסיסה של הקליפה וגרעין הענבים. כדי לעדן את המרירות של הטנינים כדאי לאוורר את היין לפני ההגשה שלו. 
  • שנת הבציר של הענבים- על הבקבוק מוטבעת השנה בה בצרו את הענבים. בדרך כלל, יין איכותי או יקר ייבצר לפחות שנתיים או שלוש לפני ההכנסה שלו לבקבוק והשיווק. חשוב לשים לב לכך שיכול להיות יין שנבצר לפני כמה שנים אך הוא שהה בבקבוק הרבה זמן ולא ביישון, והדבר יכול לגרום לו לצבור טעמי לוואי או אף להחמיץ.

 

איך בוחרים יין לארוחה?

לאחר שעברנו על סוגי היין השונים ננסה להתאים בין סוגי היין למאכלים.

נתחיל בגפילטע פיש: אם הגפילטע פיש מתוק, יין אדום יבש ילך איתו מצוין וייתן קונטרה מעניינת. אם הגפילטע פיש חריף, יין מעט מתוק יותר יעשה את העבודה.

דגים אחרים: כמו עם גפילטע פיש, עם דגים חריפים כדאי לשלב יין עדין יותר ועם דכים מתוקים יין יבש. אם הדגים בעלי טעמים עדינים, שמפניה תשתלב איתם מעולה.

בשר ועוף: עם בשר ועוף יין אדום יבש משתלב הכי טוב בארוחה ואף נטען שהוא מסייע בעיכול שלהם.

גבינות ומוצרי חלב: כדאי לשלב יינות לבנים, יבשים או חצי יבשים, כדי לא להכביד על הארוחה. אם הארוחה היא בערב, אפשר לשלב בה יינות אדומים, שיהפכו אותה לרשמית ואלגנטית יותר.

קינוח: עם קינוחים מתוקים מומלץ לשלב יין מתוק או יין מבעבע מתוק, בעדיפות ליין לבן שנותן תחושה קלילה יותר בבטן. יין יבש ייתן ניגוד למתוק של הקינוח ויוריד את הטעמים שלו בכמה רמות, ולכן כאן לדעתנו עדיף לשלב מתוק עם מתוק.

מאכלים טבעוניים: אנחנו חושבים שכדאי להתאים לארוחה טבעונית יין בהתאם לסגנון שלה. בארוחה קלילה נשלב יינות לבנים, בארוחה אלגטית יותר עם מאכלים כבדים נשלב יינות אדומים.

אלכוהול עד הבית

לאחר שצברתם את כל הידע הזה על יין- אין צורך שתלכו עד החנות בשביל לקנות אותו! אנחנו יכולים לספק לכם את המשקאות והיינות שתבחרו עד הבית. כך תוכלו לבחור יינות מהמלאי הרחב ביותר באתר, לאפשר לעצמכם להתנסות במגוון סוגים ולהתחיל לפתח את הטעם האישי שלכם ביין.

אלכוהול מבצעים

מבצעי אלכוהול ממש יכולים לשנות את העלות שאנו משלמים ולחסוך לנו המון כסף. העלות של אלכוהול, במיוחד בחגים, יכולה להיות גבוהה מאוד ולכן אנו מציעים שפע של מבצעים והנחות. המבצעים שלנו מאפשרים לכל מי שירצה לרכוש יין ומשקאות אלכוהוליים אחרים לכבוד החג לעשות זאת.

 

תפריט ראשי

דילוג לתוכן